Marianegropen

Marianegropen - Ida Lødemel Tvedt | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Ida Lødemel Tvedt
DIMENSJON
11,10 MB
FILNAVN
Marianegropen.pdf
ISBN
5530052242495

BESKRIVELSE

Marianegropen er et essay i førtitre akter, om litteratur og tidsånd, om nag og begjær forkledd som ideologi, om entusiasme, raseri og kjærlighet, om kakerlakker, melk og sminke, om kulturkritiske positurer og bekjennelsens rolle i offentligheten. Fortellingen begynner med et kor av bergenske barn som lengter etter overskridende erfaringer, havdyp og hvaler. Derfra beveger vi oss utover i en verden som til tider føles kald og desillusjonert, til tider mild og munter. Essayet reiser mellom Bergen, USA og Hovdebygda, ledsaget av samtidsforfattere som Anne Carson, Maggie Nelson, Claire-Louise Bennett, og Lars Amund Vaage, mens Dolly Parton og Louis C.K. granskes med samme alvor og iver som Friedrich Nietzsche og Simone Weil. Kapitlene veksler mellom ulike essayistiske former, fra portretter og intervjuer til gatevandringer og monologer.Anmelderne mener:«Det er et svev i Ida Lødemel Tvedts debutbok, og en tøyelig oppfatning av hva det vil si å være hjemme. [...] Kombinasjonen av viten, selvstendig refleksjon, livserfaring, følsomhet og forestillingsevne gjør henne i stand til 'å snakke forbi det maskuline, engstelige babbelet om sannheten og dens tilkortkomminger', mot en større forståelse av sannheten som glimter til i det små, mellom alle våre livsløgner og kritiske positurer.» Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet«Det skrives ikke nok bøker som Ida Lødemel Tvedts debut Marianegropen her til lands. [...] Kulturkritisk og personlig, klassisk og popkulturelt orientert, overfladisk fra dypet, sikker i sin tvilende sak, trygg i sin formløse form.»Kenneth Moe, Aftenposten «... en samling med intens, sulten essayistikk.»Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad «Det er nemlig ikke til å komme utenom at et så kompromissløst tankearbeid som Tvedt her bedriver fremstår som imponerende, og tidvis nærmest forbilledlig, ikke minst fordi hun, i den grad hun selv er dogmatisk, stort sett er raskt ute med å erkjenne egen dogmatisme.»Thea Sundstedt Baugstø, BLA

(Kvinnan som ville bli högst och djupast i världen) Marianegropen er et essay i førtitre akter, om litteratur og tidsånd, om nag og begjær forkledd som ideologi, om entusiasme, raseri og kjærlighet, om kakerlakker, melk og sminke, om kulturkritiske positurer og bekjennelsens rolle i offentligheten. - Jeg tenkte: Dette er langt ned! sa regissør James Cameron (57) etter at han hadde nådd bunnen av den 11 kilometer dype Marianergropen. I «Marianegropen» er det Ida Lødemel Tvedt som er emnet for undersøkelse. Det er hennes tanker og bevissthet vi møter, men også hennes levde liv og erfaringer, i tekster som kretser rundt alt fra barndom på Melkeplassen, New Yorks hipsterkultur, amerikansk rasediskurs, orakelet i Delfi, Adam og Evas kulturhistorie og bestemor. Marianergropen (ofte skrevet Marianegropen) er verdens dypeste dyphavsgrop.

Marianergropen ligger vest i Stillehavet, øst for Marianene, sørvest for Guam. Gropen markerer også grensen der to tektoniske plater møtes; Stillehavsplaten trykkes under den Filippinske platen. Den sveitsiske oceanografen og dypvannsforskeren Jacques Piccard og den amerikanske løytnanten Don Walsh var de første, og i 52 år de eneste, som dykket helt ned i Marianegropen i januar 1960.

RELATERTE BØKER