Theogonien ; Arbeid og dager ; Skjoldet

Theogonien ; Arbeid og dager ; Skjoldet - Hesiod | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Hesiod
DIMENSJON
12,65 MB
FILNAVN
Theogonien ; Arbeid og dager ; Skjoldet.pdf
ISBN
4255897685253

BESKRIVELSE

En av vestlig litteraturs tidligste forfattere for første gang i fullstendig norsk gjendiktningDen greske dikteren Hesiod ble født rundt år 700 f.Kr. Han var samtidig med Homer, og regnes som lærediktets opphavsmann. Tre tekster har tradisjonelt vært tillagt Hesiod:I Theogonien skildres verdens skapelse og utvikling som et mektig slektsdrama hvor generasjoner av guder elsker, hater, bedrar og kjemper mot hverandre før Zevs etablerer sin allmakt.I Arbeid og dager er det menneskelivet som står i sentrum. Med arvestriden mot broren Perses som ramme gir Hesiod her praktiske, moralske og religiøse råd for hvordan man skal leve et liv preget av rettsinn og hardt arbeid.I Skjoldet brukes kampen mellom storhelten Herakles og ugjerningsmannen Kyknos som utgangspunkt for å beskrive utsmykningene på skjoldet Herakles bruker.Gjendiktet fra gresk av Aslak Rostad. Inngår i serien Kanon. Antikkens litteratur på norsk.Anmelderne mener:«Hesiod regnes som en av de første innen europeisk litteratur. Aslak Rostads gjendiktning gjør hans tekster tilgjengelige for nye lesere. [...] Rostad holder seg til originaltekstenes versemål. I tillegg til å oversette språket og tilrettelegge for samtidens lesere, har han altså måttet forholde seg til rytme og antall ord. Allikevel skaper han flyt og får frem også tekstens humor, som når musene introduserer seg selv i Theogonien: 'Skamløse hyrder som blir i det fri og gir forrang til magen/ vi kan fortelle utallige løgner som framstår som sanne/ men vi kan også fortelle hva sannheten er, om vi ønsker.'»Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv«Her er ei velskriven innleiing som ikkje føreset forkunnskapar, korte forklarande notar undervegs og til sist eit namneregister som òg gjev oss den rette uttalen av namna. Det filologiske grunnarbeidet er upåklageleg. (...) Rostad har fin flyt i versa, han har god kontakt med originalteksten, og han uttrykkjer seg klårt og forståeleg.»Gjert Vestrheim, Dag og Tid«La det bare være sagt: Det er imponerende hvordan Rostad har greid å gjendikte Hesiods verker i heksameterstil, uten å miste tråden i fortellingene eller konstruere for mange kunstige fraser eller nyord.»Bård Hauge, Dagen

(2009) Lukian fra Samosata og menippéisk satire. Lukian fra Samosata ... Theogonien.

ISBN 978-82-05-44660-1; I antologiene I begynnelsen (2000) og Greske myter og mysterier (2003) i serien Verdens hellige skrifter; Hesiodos, Theogonin och Verk och dagar; tolkade av Theogonien ; Arbeid og dager ; Skjoldet (Kanon. Antikkens litteratur på norsk) ebok.

RELATERTE BØKER