Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861

Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 - Bjørn Ivar Berg | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Bjørn Ivar Berg
DIMENSJON
12,71 MB
FILNAVN
Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861.pdf
ISBN
2044491856014

BESKRIVELSE

Fra gruvene på Kongsberg ble det utvunnet sølv for store verdier i årene 1623-1958. Noe av det kom på avveier. Tjuvsølv gikk mellom flere hender til gullsmeder og bygdesølvsmeder. Etterforskning påviste sølvets veier til by og bygd. Det havnet i gårdssmier på Hedemarken, ble fraktet med kløvhest og seilskute over Hardangervidda til Bergen eller med dampskip til København. Med varierende hell strevde bedriftsledelse og myndigheter med å motvirke, oppdage og straffeforfølge tyveriene. Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 forteller om små og store tyverisaker, med et fargerikt persongalleri bestående av omkring fem hundre personer. Boka er resultatet av en inngående undersøkelse for å avdekke en mytebelagt type kriminalitet, så langt den kan spores i rettsprotokoller og andre kilder. Forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert. Bokas sosialhistoriske innfallsvinkel gir et nyansert bilde av de mange samfunnsgruppene som var involvert, fra fattige arbeidere til velstående borgere. Mange bygdefolk var mellomhandlere i helerinettverkene som håndterte sølvet på dets vei fra gruver og andre arbeidssteder, til dem som kunne nyttiggjøre seg det.

Man 04.05 kl. 19 i Mosebekksalen, Rådhuset: Medlemsmøte Kongsberg byhistorielag.

Den avdekker en mytebelagt kriminalitet, og forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert. Klipp fra tirsdagens gruvesafari til Gottes Hulfe in der Noth på NRK Buskerud. #gruvesafari #sølvgruvene #kongsberg #nrk Ny bok: Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861.

RELATERTE BØKER