Jørgen Moe og folkevisene

Jørgen Moe og folkevisene - Ørnulf Hodne | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Ørnulf Hodne
DIMENSJON
4,64 MB
FILNAVN
Jørgen Moe og folkevisene.pdf
ISBN
5292195078195

BESKRIVELSE

Til forskjell fra folkeeventyrene har Jørgen Moes pionerarbeid med å samle og studere norske folkeviser vært lite kjent. Det skyldes ikke minst at renskriftene av ballade.oppskriftene hans fra 1840-årene i flere tiår befant seg «gjemt og glemt» i kjelleren til Universitetets faginstitutt på Blindern som en del av professor Knut Liestøls enestående balladearkiv med renskrevne tekster, og bare i liten grad var blitt brukt og publisert av andre .forskere. Men i begynnelsen av 2018 ble dette arkivmaterialet flyttet tilbake til Norsk Folkeminne.samlings kopiarkiv på instituttet (Institutt for kulturstudier og orientalske språk), der renskriftene til hans øvrige viseopptegnelser lå arkivert, - stev, barneviser, sangleker m.m. Dermed lå forholdene til rette for å utgi - for første gang - en komplett og lett leselig oversikt over hele Moes omfattende visesamling. Boka gir også god plass til å belyse hvordan han gjennomførte viseprosjektet og hvilke vansker han møtte. Men bildet av hans engasjerte befatning med våre fokeviser blir ikke fullstendig uten å ta med de reiseinnberetninger, folkelivsskildringer og tekststudier han skrev; et par av dem er ikke trykt siden 1877. Alle seks står i hans samlede skrifter som utkom dette året, og trykkes nå som et faksimiletillegg til denne boka. De er kulturhistoriske perler som fortjener å bli trukket fram og få nye lesere i en tid med stor interesse for norsk folkediktning.

Så leis vart han også den første som skreiv vitskapeleg om folkevisene. Hei! Er en jovial Trønder fra Trondheim. Elsker film og bilder så bestemte meg for å lage en youtube som jeg tenkte jeg skulle dele små og store begivenheter... Moe kom fra ganske fornem slekt, og vokste opp på Øvre Mo gård, i Hole, på Ringerike.

Etter det tok det flere år før han lot seg ordinere til prestetjeneste, og han livnærte seg i mellomtiden som lærer ulike steder, blant annet underviste han 1845-53 på Krigsskolen i Christania i religion, norsk og filosofi (i 1854 giftet han seg forøvrig med datter til sjefen ved ... Hodne, Ørnulf: Jørgen Moe og folkevisene. Exact phrase.

RELATERTE BØKER