Adolf Øien

Adolf Øien - Terje T.V. Bratberg | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Terje T.V. Bratberg
DIMENSJON
6,96 MB
FILNAVN
Adolf Øien.pdf
ISBN
9699260674556

BESKRIVELSE

Adolf Ferdinand Øien (1849.1918) var sønn av en brennevinshandler og arbeidet seg opp til å bli den største industrieieren i Trondheim samt byens rikeste mann. Suksessen hans skyldtes naturligvis dyktighet og evne til å handle på riktig tidspunkt. Han grunnla spesialforretningen Øien & Wahl på et tidspunkt da det var stor etterspørsel etter de varene forretningen solgte: byggevarer, pigmenter til maling, sprengstoff og oljer. Øien investerte overskuddet i skipsrederi, bankaksjer og industri. Senere ble han også storinvestor i stats- og kommuneobligasjoner. Øien virket i en periode da mange gamle handelshus gikk over ende, og «de nye menn» kunne overta etter «de gamle». Adolf Øien og hans hustru, Karen, hadde ikke livsarvinger. De etterlot seg derfor formuen til slektninger, venner, ansatte, foreninger, organisasjoner og til fem fond og stiftelser. Boken består av to deler. Første del er Adolf Øiens biografi. Hans liv og virke blir sett i lys av samtidens samfunnsstrukturer. Her fortelles det om hans bakgrunn, hans karriere som gründer og forretningsmann - og om hans private liv. I andre del ser vi nærmere på Adolf Øiens testamente og fondenes historie.

Boken består av to deler. Første del er Adolf Øiens biografi.

Farfaren kom til Melhus og Skogn som husmann, mens faren slo seg opp som handelsmann i Trondheim, blant annet innen brennevin. Adolf Øien gikk Trondhjems borgerlige realskole og dro i 1866 dro til Christiania for å gå en forberedende klasse ved Peter Qvams latin- og realskole og bli opptatt ved Krigsskolen . Adolf Øiens skole er en videregående skole i Bispegata 20 i Trondheim i Trøndelag, fra 2009 en avdeling av Thora Storm videregående skole..

RELATERTE BØKER