Kitty Kielland

Kitty Kielland - Janeke Meyer Utne, Hild Sørby, Sigrun Åsebø | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Janeke Meyer Utne, Hild Sørby, Sigrun Åsebø
DIMENSJON
10,91 MB
FILNAVN
Kitty Kielland.pdf
ISBN
5525556978858

BESKRIVELSE

Kitty L. Kielland (1843-1914) er blant Norges mest betydningsfulle kunstnere fra 1800-tallet. Hun var en pioner på flere områder. Kielland var en av de første friluftsmalerne. Hun er mest kjent som grunnlegger av jærmaleriet og for å ha innført nyromantikken i norsk malerkunst. Før sine samtidige kollegaer malte hun interiørportretter basert på friluftsmaleriets prinsipper. Som friluftsmaler tok Kielland med seg skissekassen og utforsket forblåste landskaper på Jæren, skoger i Nord-Frankrike, stille tjern på Østlandet og norske høyfjell. Etter hvert satte hun opp store lerreter og var en av de første kunstnerne som malte ferdige bilder foran motivet. Kielland skapte sin egen plass i fortellingen om det norske landskapet, en fortelling mennene inntil da hadde vært alene om å konstruere. Med pensel og penn tok Kielland seg frem på mennenes arena både i landskapsrommet og i det offentlige ordskiftet. Hun var en uredd samfunnsdebattant, som skrev noveller, artikler og avisinnlegg om likestilling, moral og kunst.

Ingen annen maler har skildret den eiendommelige og stemningsfulle Jærnaturen med så stor innlevelse og forståelse for den særegne karakter som hun har gjort. Kitty Kielland (1843- 1914) slo igjennom på en tid da det var utenkelig at kvinner skulle kunne leve av å være kunstner. Hun var søster av Alexander Kielland og en av våre første kvinnelige landskapsmalere.

Hun begynte tidlig å tegne og male. Sommernatt er et figurativt landskapsbilde av Kitty Kielland (1843-1914) fra 1886. Maleriet er inspirert av Dælivannet i Bærum og er blant de første bildene fra ny-romantikken.

RELATERTE BØKER