Hva hadde Tordenskiold i lasten?; en mathistorisk reise fra renessansens adelskjøkken til dagens gourmetkjøkk

Hva hadde Tordenskiold i lasten?; en mathistorisk reise fra renessansens adelskjøkken til dagens gourmetkjøkk - Anne Lene Lie | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Anne Lene Lie
DIMENSJON
12,1 MB
FILNAVN
Hva hadde Tordenskiold i lasten?; en mathistorisk reise fra renessansens adelskjøkken til dagens gourmetkjøkk.pdf
ISBN
9197158037121

BESKRIVELSE

Det vi i dag anser som gourmetmat har røtter flere hundre år tilbake, til en tid hvor det var viktig å overgå hverandre i overflod, imponerende retter og nye trender fra Europa. Renessansen var en tid for gjenfødelse og gjenoppliving, som et mottrekk til den mørke middelalderen. Renessansen var både fargerik og ekstrem, verdslig og fornyende. Det sanselige var et viktig element i både kunst, arkitektur og eksperimentering innen kokekunst. Gjennom måltidet skulle alle sanser tilfredstilles, ikke minst det visuelle. Kunstferdige mat.installasjoner ble bragt fram til musikk fra innleide orkestre. Renessansens kokekunst i Skandinavia var ikke, som alminnelig oppfattet, primitivt og lite spennende, men tvert i mot kunstferdige tillaget og anrettet med eksotiske råvarer og krydder importert fra alle verdenshjørner. Hva har egentlig Peter Wessel Tordenskiold med dette å gjøre. Som 1700-tallets dristige og arrogante sjøkaptein, kombinerte han sine krigertokter mot svenskene ved å gjøre seg rik på kapring av krigs- og handelsskip han tok som prise. Skipshandelen var selve hovedpulsåren fra fremmede havner og inn til Skandinavia, der eksotiske varer fra Middelhavet, Østen og Afrika skulle tilfredsstille den kresne og kravstore gane blant adel og nyrike. Velkommen til en historisk matreise! Anne Lene Lie har gitt ut flere bøker, blant annet om matkultur, urter og medisinplanter. Hun har drevet vingård i Italia og serveringssted ved den italienske Riviera. Hun bygget opp og drev Trollviken gjestegård i Nordland hvor nettopp historisk mat sto på menyen. Per Heimly, kjent fra flere tv-produksjoner som kjendisfotograf, har hatt samarbeid med Anne Lene Lie på tidligere bokutgivelser om mat og urter. Nå serverer han oss de kondisjonertes matretter sett gjennom kameralinsen, tilrettelagt av forfatteren og i samarbeid med flere kjøkkensjefer.

De oppbevares i Riksarkivet og er ikke tilgjengelige på nettet. Statsarkivene kan også ha en del matrikkelforarbeider i andre arkiver.

Renessansen var en tid for gjenfødelse og gjenoppliving, som et mottrekk til den mørke middelalderen. Kjøp Hva hadde Tordenskiold i lasten? fra Tanum Det vi i dag anser som gourmetmat har røtter flere hundre år tilbake, til en tid hvor det var viktig å overgå hverandre i overflod, imponerende retter og nye trender fra Europa. Renessansen var en tid for gjenfødelse og gjenoppliving, som et mottrekk til den mørke middelalderen. Kjøp billige bøker, kontorrekvisita, hobbyartikler og leker innen per heimly hos Adlibris "Hva hadde Tordenskiold i lasten? - en mathistorisk reise fra renessansens adelskjøkken til dagens gourmetkjøkken" av Anne Lene Lie - Se omtaler, sitater og terningkast.

RELATERTE BØKER