Hartvig Nissen

Hartvig Nissen - Per Braseth | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Per Braseth
DIMENSJON
6,39 MB
FILNAVN
Hartvig Nissen.pdf
ISBN
5188797652991

BESKRIVELSE

Hartvig Nissen (1815- 1874) har blant fagfolk rang som Norges største skolemann gjennom tidene. Han bidro sterkt til å reformere norsk skole ved å styrke realfagene på bekostning av latinundervisningen. Nissen kjempet også for kvinners rett til utdanning og grunnla en egen pikeskole. Som grunder av og formann for "Selskapet til folkeopplysningens fremme", utførte han et pionerarbeid for utviklingen av folkelig selvbevissthet og demokratisk sinnelag - den senere såkalte nordiske modellen. Som sådan rangeres han også blant landets fremste, men mangler almennhetens fulle forståelse og anerkjennelse for dette.

Skolen ble etablert i 1849 som Nissens Pigeskole (senere skrevet Nissens Pikeskole), og var opprinnelig en privat pikeskole som var eid av sine bestyrere. Hartvig Nissen (1815-1874) er kjent som en av de mest betydningsfulle personer for den norske skolens utvikling på 1800-tallet. I boken Hartvig Nissen - Grundtvigianer, skandinav, skolemann blir Nissens virke som skolemann satt inn i en bred nordisk sammenheng.

Skolen var den første i landet som tilbød kvinner examen artium og lærerinneutdanning. Hartvig Nissen var drivkraften bak mange av endringene som fant sted på skolefeltet på 1800-tallet, ikke minst allmueskoleloven i 1860. Han hadde viktige posisjoner i sentrale interesseorganisasjoner som drev med folkeopplysning og skoleutvikling, både lokalt i hovedstaden Christiania, så vel som på nasjonalt plan. Hartvig Nissen (1815-1874) er kjent som en av de mest betydningsfulle personer for den norske skolens utvikling på 1800-tallet.

RELATERTE BØKER