Møtet med Hans Nielsen Hauge

Møtet med Hans Nielsen Hauge - Egil Russøy | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Egil Russøy
DIMENSJON
8,49 MB
FILNAVN
Møtet med Hans Nielsen Hauge.pdf
ISBN
5258702488754

BESKRIVELSE

Hans Nielsen Hauge (1771-1824) er den viktigaste lekpredikanten landet har hatt. Han virka mellom 1796 og 1804, i ei tid der det var ulovleg for lekmenn å reise rundt å halde samlingar. Mange av dei som møtte han, fekk liva sine endra, både i forhold til livssyn og verdsleg virke. Mellom desse var Anna Berge (1781- 1859) frå Voss og Bertel Ullaland (1779 -1847) frå Naustdal i Sunnfjord. I boka følgjer vi Bertel og Anna gjennom oppveksten, møtet deira med Hans Nielsen Hauge, og vidare til haugianarmiløet på Svanøy i Sunnfjord. Her fann Bertel og Anna saman, og kanskje var det Hauge som rådde dei to til å gifte seg med kvarandre. For haugianarane gjekk det åndelege og det daglege hand i hand. Ein stor del av historia omhandlar difor levekåra for fiskarbonden i Sunnfjord i første halvdel av 1800-talet. Historia om Bertel og Anna viser også korleis haugianarane utvikla seg frå ei vere ei forfølgd gruppe til å bli viktige aktørar i samfunnsutviklinga i Noreg på 1800-talet.

Denne opplevelsen ble impulsen til et utrolig aktivt liv som predikant og gründer. Gjennom hele sin virksomhet fokuserte Hauge på denne forbindelsen mellom himmel og jord, mellom Gud og arbeidslivet. I 1890 var Andreas Grøndahl, sønn av Christopher Grøndahl, blitt gammel og syk.

En stund etter gjennombruddet leste han i dansk oversettelse en bok om mystikeren Johannes Taulers omvendelse, som han anså som så viktig at han siden sørget for å utbre en forkortet versjon av den. Få personer har formet det moderne Norge mer enn Hans Nielsen Hauge. Men altfor mange vet lite om alt han bidro med - på svært mange områder.

RELATERTE BØKER