Den norske nasjonalstaten

Den norske nasjonalstaten - Torstein Hjellum | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Torstein Hjellum
DIMENSJON
12,97 MB
FILNAVN
Den norske nasjonalstaten.pdf
ISBN
4568090377934

BESKRIVELSE

Nasjonalstaten er en særegen form for statsdannelse som vokste fram i Europa etter den franske revolusjonen. Den bygde på prinsippet om folkesuverenitet, det var folket, og ikke fyrsten, som skulle være den øverste makt og lovgiver. Sentral var også ideen om at folket innenfor et avgrenset territorium representerte et fellesskap, en nasjon. I Norge fikk nasjonalstaten sitt gjennombrudd da Grunnloven ble vedtatt 17. mai 1814. I boken kan du lese mer om hva en nasjonalstat er hvordan den norske nasjonalstaten av i dag kan beskrives den norske statens historiske røtter 1814: Nasjonalstaten grunnlegges embetsmannsstaten 1814-1884 borgerstaten 1884-1935/40 nazistaten 1940-45 den sosialdemokratiske orden 1945-1981 den globale markedsstaten fra 1981 Forfatteren gir en grunnleggende introduksjon til den norske nasjonalstaten. Boken er skrevet med tanke på bachelorstudenter, men er aktuell for alle som vil lese om den norske nasjonalstaten, og for dem som er opptatt av norsk selvråderett og medlemskap i EU.

Det er til en viss grad et produkt av at mange historiske aktører har tatt konkrete og politiske grep for å fremme denne tilhørigheten, for ... Mellom 1814 og 1905 ble den norske nasjonalstaten etablert. I dette målrettede arbeidet inngikk også grunnleggelsen av en norsk nasjonalkultur som gav nordmenn flest en felles kulturell identitet.

århundre, vært brukt nærmest synonymt med uttrykket stat, blant annet for å skille stater som er FN-medlemmer fra delstater i forbundsstater som USA.Økende oppmerksomhet om minoritetenes ... Nasjonalstaten er en stat hvor sammensetningen av befolkningen utgjør en ensartet språklig og kulturell gruppe med felles bakgrunn og historie. Nasjonalstaten oppsto som idé etter den franske revolusjon, og tankegangen bak denne idéen kan finnes hos den politiske filosofen Montesquieu. Nasjonalstaten Norge.

RELATERTE BØKER