Rase og historie ; Rase og kultur

Rase og historie ; Rase og kultur - Claude Lévi-Strauss | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Claude Lévi-Strauss
DIMENSJON
6,94 MB
FILNAVN
Rase og historie ; Rase og kultur.pdf
ISBN
9047821652843

BESKRIVELSE

Sosialantropologen Claude Lévi-Strauss (f. 1908) regnes som grunnlegger av den strukturalistiske antropologien. To av Lévi-Strauss. tekster foreligger nå for første gang på norsk: Rase og historie og Rase og kultur. Tidlig på 1950-tallet bestilte UNESCO en tekst fra Lévi-Strauss, Rase og historie, som raskt ble et standardverk om antirasisme. Her argumenterer Lévi-Strauss mot forestillingene om at kulturforskjeller skyldes medfødte forskjeller, og mot at kulturer rangeres etter utviklingsnivå. Nesten tyve år etter suksessen med Rase og historie bad UNESCO Lévi-Strauss om å skrive en ny tekst. Rase og kultur fikk en mer blandet mottakelse enn det første essayet. Lévi-Strauss forsvarer innstendig de små folkeslagenes rett til kulturell overlevelse, noe som innebærer at han er dypt skeptisk til globaliseringen av kulturen.

All innsamling, måling, klassifisering og fortolkning av data om human biologisk variasjon innebærer at forskeren eller forskersamfunnet foretar aktive valg, og disse valgene er preget av den kulturen og det samfunnet som forskningen er en del av. «Den pussige historien [om denne medisinen] som er på vei ut til markedet, bringer med seg et stort oppbud av viktige og problematiske temaer vedrørende spørsmålet om rase og dets fremtidige status som grunnlag for vår forståelse av helsemessige forskjeller i det amerikanske samfunnet.» 5 Som en sterk påminnelse om den forretningsmessige siden rapporterte Times at prisen på ... Men når barna ble testet på nytt i alder 17 år, fortalte resultatene en annen historie (rapportert i 1992 utgaven av Intelligence). I en alder av syv hadde svarte, mikset-rase, og hvite adopterte barn alle høyere IQ enn gjennomsnittet for sin gruppe.

Skogfinner. Skogfinnene kom fra Savolax i Finland, og slo seg ned både på svensk og norsk side i skogsområdene langs grensa.

RELATERTE BØKER