Islam og demokrati i Iran

Islam og demokrati i Iran - Hasan Yousefi Eshkevari | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Hasan Yousefi Eshkevari
DIMENSJON
4,53 MB
FILNAVN
Islam og demokrati i Iran.pdf
ISBN
2898123561473

BESKRIVELSE

Hasan Yousefi Eshkevari er islamsk teolog, og en av Irans fremste reformtenkere. Han har sittet flere år i fengsel for sine standpunkt. I denne boken diskuterer han hvordan en demokratisk styreform ikke står i et motsetningsforhold til islam, og viser hvordan demokrati og religion kan forenes. "Fra og med den islamske revolusjonen har verdenssamfunnets oppmerksomhet vært rettet mot Iran. Hva som skjer i dette landet er av vital betydning: Strategisk beliggenhet, betydelige olje- og gassforekomster, en godt utbygget infrastruktur og en velutdannet middelklasse gjør Iran til en sentral politisk aktør i Midtøsten. I flukt med den internasjonale konflikten om Irans rett til å utvikle kjernekraft og etter valget av en ultrakonservativ president i 2005, er alle synspunkter på sosial og politisk utvikling i Iran blitt utfordret på nytt.Et av de underliggende spørsmålene har vært om islam og demokrati lar seg forene. Det er ikke bare i Vesten spørsmålet reises. I 1990-årenes Iran ble det innledet til en omfattende og offentlig debatt om forholdet mellom religion og stat, mellom islam og demokrati. Det er hovedlinjene i denne debatten som står i fokus i dette utvalget av artikler, skrevet av den iranske reformtenkeren Hasan Yousefi Eshkevari."Fra Kari Vogts forordHasan Yousefi Eshkevari (f. 1949) er forsker, journalist og prest, og en av Irans fremste reformtenkere og menneskerettighetsforkjemper. Han ble i år 2000 fenglslet og dømt etter at han i august samme år deltok på en konferanse i Berlin, med tema "Iran etter valget". Takket være itnernasjonalt press fra Amnesty International, PEN og andre organisasjoner ble han frigitt i 2005, men lever fortsatt under overvåking og sensur.

Forfatningen er senere revidert i 1989. Irans politiske system bygger på prinsippet om at staten skal styres av islamske skriftlærde.

Ordet teokrati er avledet fra greske θεοκρατία, theokratia, i betydningen «Guds styre».Det er sammensatt fra θεός, theos, «gud», og κρατέω, krateo, «å styre». Den islamske republikk Iran (persisk: جمهوری اسلامی ایران), før 1935 kjent under navnet Persia, er en stat i Vest-Asia/Midtøsten som grenser til Pakistan og Afghanistan i øst, Turkmenistan, Aserbajdsjan og Armenia i nord og Tyrkia og Irak i vest. Iran har kystlinje langs Persiagulfen og Omanbukta i sør og Det kaspiske hav i nord..

RELATERTE BØKER