Hijab i Norge

Hijab i Norge Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
DIMENSJON
10,69 MB
FILNAVN
Hijab i Norge.pdf
ISBN
7512595337949

BESKRIVELSE

Hijab. Et lite og eksotisk ord som har skapt stor debatt i Norge. Mange opplever dette muslimske tøystykket som en provokasjon og en trussel. Men hvem trues egentlig av hijaben? Kanskje det er mer treffende å tale om beskyttelse av kvinnen og kvinnefellesskapet, religionen eller minoriteten. "Hijab i Norge" forklarer hva hijab og hijabbruk er og ikke er. Menneskerettighetene - religionsfrihet, vern mot diskriminering, ytringsfrihet og barns rettigheter - trekkes inn for å belyse grensene for myndighetenes handlingsrom. Bakgrunnen for prosjektet er et seminar arrangert av Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Flere bidragsytere er trukket inn for å belyse hijaben/skautet som et mangfoldig og komplekst fenomen i samfunnet. Blant artikkelforfatterne er noen av Norges fremste eksperter på området, fra fagmiljøer som antropologi, filosofi, pedagogikk, etnologi, sosiologi og rettsvitenskap. Stemmer fra den europeiske debatten er også med. Norsk Folkemuseum og Internasjonalt Kultursenter og Museum er representert med utstillingen "Se meg som jeg er - muslimske kvinner forteller om sitt forhold til skaut/hijab".

Jeg møter mange norsk-muslimske jenter. Nesten samtlige har opplevd episoder med hat og hets på grunn av plagget på hodet. Også i Norge ble det en debatt om hijab og hodeplagg etter dette og Justisdepartementets lovavdeling kom i 2010 med en vurdering til Kunnskapsdepartementet som konkluderte med at Norge og Frankrike hadde to forskjellige utgangspunkter. Norge blir første land i Norden som innfører et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og nikab i undervisning.

I moderne tid er det blitt betegnelsen på hodeplagget som dekker hår, skuldre og deler av brystet.* Det er uenighet blant muslimer om Koranen påbyr bruk av hijab for kvinnen. Hijab er altså anti-inkluderende, og er ment å være det: Hijab er og forblir et signal, uansett hva bæreren måtte føle. Et uniformsplagg for Muhammeds hær av troende, som ifølge boka skal ta over hele verden og har vært i konstant krig og konflikt med Vesten, demokratiet, kvinner, jøder og vantro i Hijab.

RELATERTE BØKER