Erindringens bok

Erindringens bok - Péter Nádas | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Péter Nádas
DIMENSJON
8,77 MB
FILNAVN
Erindringens bok.pdf
ISBN
4446132653325

BESKRIVELSE

I elleve år skrev Nádas på romanen Erindringens bok. Fortellingen utspiller seg over tre tidsplan, der roman-figurenes skjebner griper inn i hverandre. Med utgangs-punkt i den europeiske kulturhistorien, med særlig vekt på den stalinistiske undertrykkelsen, undersøker romanen oppløs-ningen av personligheten og mulighetene for å søke mening i verden, til tross for de ytre omstendigheter. Den sterkt erotisk ladete fortellingen kan kalles en dannelsesroman eller en kjærlighetsroman. Boken er også i høy grad et psykologisk portrett av en hel epoke. Péter Nádas er som besatt av språket. Med denne boken ble han da også sammenliknet med den moderne romankunstens store navn, som Thomas Mann, Robert Musil og Marcel Proust. Romanen utgjør en mektig psykologisk sammenfatning av 1900-tallet, og regnes som en av århundrets viktigste bøker.

Se også hukommelse. Begrepet erindring har vært drøftet hos mange tenkere, og går som filosofisk begrep tilbake til Platons tanke om gjenerindring (anamnese) av ideene.

En eneste bok åpnet den østlige forventningshorisonten på vidt gap: Péter Nádas' Buch der Erinnerung [no.Erindringens bok, 2 bind, overs.Ove Lund, 1996, 1997, Gyldendal], som var utkommet i Ungarn allerede i 1986. Erindring, forestilling eller tanke forbundet med bevisstheten om tidligere å ha opplevd det man nå forestiller seg eller tenker på; minne, hukommelse. Se også hukommelse.

RELATERTE BØKER