Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861

Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 - Bjørn Ivar Berg | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Bjørn Ivar Berg
DIMENSJON
8,98 MB
FILNAVN
Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861.pdf
ISBN
5248929478612

BESKRIVELSE

Fra gruvene på Kongsberg ble det utvunnet sølv for store verdier i årene 1623-1958. Noe av det kom på avveier. Tjuvsølv gikk mellom flere hender til gullsmeder og bygdesølvsmeder. Etterforskning påviste sølvets veier til by og bygd. Det havnet i gårdssmier på Hedemarken, ble fraktet med kløvhest og seilskute over Hardangervidda til Bergen eller med dampskip til København. Med varierende hell strevde bedriftsledelse og myndigheter med å motvirke, oppdage og straffeforfølge tyveriene. Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 forteller om små og store tyverisaker, med et fargerikt persongalleri bestående av omkring fem hundre personer. Boka er resultatet av en inngående undersøkelse for å avdekke en mytebelagt type kriminalitet, så langt den kan spores i rettsprotokoller og andre kilder. Forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert. Bokas sosialhistoriske innfallsvinkel gir et nyansert bilde av de mange samfunnsgruppene som var involvert, fra fattige arbeidere til velstående borgere. Mange bygdefolk var mellomhandlere i helerinettverkene som håndterte sølvet på dets vei fra gruver og andre arbeidssteder, til dem som kunne nyttiggjøre seg det.

Sammenlign tilbud på hr 1861 fra våre nettbutikker og les brukervurderinger som hjelper deg å velge. Førti år alene på Svalbard: Holmås, Ragnhild: Men du ser ikke syk ut: Montgomery, Hedvig: Ungdomsårene : 13-19 år : syv enkle steg for å lykkes som forelder i selvstendighetens tid: Spitzer, Manfred: Skjermpause : skjermgrenser for barn og voksne: Øverland, Svein: Bonusfamilien : en håndbok: Berg, Bjørn Ivar: Sølvtyverier på ... Statsarkivet i Kongsberg er en del av Arkivverket. Arkivet dekker Vestfold, Telemark og Buskerud.

Den avdekker en mytebelagt kriminalitet, og forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert. Fra gruvene på Kongsberg ble det utvunnet sølv for store verdier i årene 1623-1958.

RELATERTE BØKER