Bazarovs barn

Bazarovs barn - Kaj Skagen | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Kaj Skagen
DIMENSJON
5,9 MB
FILNAVN
Bazarovs barn.pdf
ISBN
9012868746420

BESKRIVELSE

Da Kaj Skagens Bazarovs barn utkom i 1983 vekket den «en av de mest omfattende debatter som har vært ført i norsk litterær offentlighet», står det i Norsk litteraturkritikks historie 1870-2010. Den var også en av de mest lidenskapelige. Begeistringen konkurrerte med fordømmelsen, på tvers av alle vante politiske og litterære frontlinjer. Boken ble uthengt som et «opprør fra høyre» mot det venstreradikale hegemoni i kulturen, samtidig som forfatteren ble genierklært i venstreradikalernes avis Ny Tid. Før debatten ebbet ut på nyåret hadde boken solgt 6000 eksemplarer, en enestående suksess for en bok om samtidslitteratur. Så handlet da også Bazarovs barn egentlig ikke om litteratur, men om selve den europeiske kultur, presset mellom en «pågående undergang og en påkrevet fornyelse», som Gyldendals sjef redaktør Sigmund Hoftun skrev. Siden 1983 har Bazarovs barn levd sitt eget liv i skyggen av de rådende litteraturkritiske trender. Etterhvert har den funnet lesere i en ny generasjon, og med tiden blitt stadig mer aktuell. I 2017 skrev en litteraturkritiker at mange av de litterære vurderingene i Bazarovs barn var «forunderleg framsynte», og en annen beskrev Skagens litteratursyn fra 1983 som «vårt litteratursyn» idag snart førti år etter. Men også kulturkritikken i Bazarovs barn som handlet om krisen i en sivilisasjon som har kastet vrak på sitt metafysiske grunnlag, har vokst i aktualitet. Etterord av Bjørn Gabrielsen.

Kjent for essaysamlingen Bazarovs barn fra 1983, der han refser menneskesynet i 70-tallets politiske sosialrealisme.. Nøkkelromanen Himmelen vet ingenting fra 1988, om selvmordet til en kjent norsk forlagsredaktør, skapte også oppstyr..

Bazarov er ein figur i romanen «Fedre og sønner» av Ivan Turgenjev frå 1862, ein russisk romanklassikar i sitt århundre. Mens jeg ruslet mot stedet der Kaj Skagen bor, fikk jeg et plutselig, men indirekte dejà vu.Dette hadde skjedd før, men ikke med meg: Da min far var på min alder, og holdt på med journalistiske arbeider i studietiden, var det han som skulle snakke med Skagen - den gang om Bazarovs barn.. Også far tok sine egne bilder. I utgivelsen «Bazarovs Barn» slaktet han det han oppfattet som det herskende sjiktet blant sine samtidige forfattere.

RELATERTE BØKER