Hvaleventyret

Hvaleventyret - Andreas Tjernshaugen | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Andreas Tjernshaugen
DIMENSJON
7,61 MB
FILNAVN
Hvaleventyret.pdf
ISBN
9749357295828

BESKRIVELSE

Historien om jakten på blåhvalen, verdens største dyr. Blåhvalen var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Lenge utgjorde Vestfold verdens hvalfangstsentrum, og på det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det på nære nippet. Underarten i Antarktis, som blir aller størst, regnes fortsatt som kritisk truet. I sluttspillet om blåhvalens skjebne ble Norge utfordret av både Storbritannia og Nazi-Tyskland, Japan og Sovjetunionen, som kastet seg inn i kampen om Sørishavets rikdommer. "Hvaleventyret" er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten. Den forteller om hvalenes årlige trekk mellom isen og varmere hav, om hvalfangernes livsfarlige pionerferder i polhavene, og om kampen for å redde de siste blåhvalene.«Andreas Tjernshaugen lykkes i å fortelle to fortellinger i én bok: Den ene er kunnskapsrik, den andre er som et apokalyptisk mareritt (...) Han gjør det på en herlig slu måte: Boken er leseverdig norsk industrihistorie - samtidig som forfatteren inviterer til dystopisk lesning av samme stoff, med kime til opprør.» Aftenposten

Først da norske hvalfangere tok i bruk sprenggranater, kanoner og dampbåter med kraftig vinsj, ble det mulig å tjene penger på å fange ... Det mystiske hvaleventyret fortsetter - men snart er det over. Det er store mengder sild i fjordene i Nord-Troms.

Men forfatteren lar det begynne i Sverige, en søndagsmorgen blant svabergene utenfor Göteborg i 1865 og begynnelsen av kapittelet «Hvalen som […] Happy ending for hvaleventyret? 07.12.17 Ellen Kathrine Bludd (Oppdatert: 07.12.17 14:40) Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert. Turister, fotografer og filmteam ... Hvaleventyret er en medrivende historie om blåhvalen og hvalfangsten.

RELATERTE BØKER