Gruppe 5; Ramon Isern, Lars Tiller, Roar Wold, Håkon Bleken, Halvdan Ljøsne

Gruppe 5; Ramon Isern, Lars Tiller, Roar Wold, Håkon Bleken, Halvdan Ljøsne - Cathrine Hovdahl Vik, Märit Aronsson, Johan Börjesson, Jan P. Brockmann, Marit Paasche | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Cathrine Hovdahl Vik, Märit Aronsson, Johan Börjesson, Jan P. Brockmann, Marit Paasche
DIMENSJON
9,32 MB
FILNAVN
Gruppe 5; Ramon Isern, Lars Tiller, Roar Wold, Håkon Bleken, Halvdan Ljøsne.pdf
ISBN
8972013503376

BESKRIVELSE

Dette er boken om Gruppe 5 - et kunstnerfellesskap som besto av fem billedkunstnere, Ramon Isern (1914-1989), Lars Tiller (1924-1994), Roar Wold (1926-2001), Håkon Bleken (f. 1929) og Halvdan Ljøsne (1929-2006). De var tilknyttet arkitekturavdelingen ved tidligere NTH i Trondheim (Norges tekniske høgskole, nå NTNU). De var ansatt som lærere og felles for dem alle var en grunnleggende interesse for hvordan bygge et bilde rent formalestetisk. Med et modernistisk kunstsyn, og en akademisk tilnærming til billedproduksjonen, har disse fem kunstnerne satt sine spor i norsk kunsthistorie, men også i arkitekturhistorien gjennom sine lærergjerninger ved NTH. Deres pedagogiske virke bygget på en visuell orden. En post-Bauhaus abstraksjon med grunnprinsipper innen konstruksjon og struktur. Undervisningen var visuell, med praktiske oppgaver. Gjennom bruk av kull, sjablonger, collage og maling var målet å rydde i billedflaten for å skape orden.

De øvrige kunstnere i gruppen av Halvdan Ljøsne, Ramon Isern, Håkon Bleken og Lars Tiller. Bleken arbeidet fra 1960 til 1972 som førsteamanuensis ved Institutt for form og farge på NTH. I deler av denne perioden, 1961 til 1970, var han medlem av Gruppe 5, sammen med Ramon Isern, Halvdan Ljøsne, Lars Tiller og Roar Wold, alle ansatt ved Arkitektavdelingen på NTH.

De andre kunstnerne i gruppen var hans kolleger på NTH, kunstnerne Håkon Bleken, Ramon Isern, Lars Tiller og Roar Wold. Gruppen var aktiv i perioden 1961-1970.

RELATERTE BØKER