Thomasevangeliet

Thomasevangeliet - Søren Giversen | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Søren Giversen
DIMENSJON
3,65 MB
FILNAVN
Thomasevangeliet.pdf
ISBN
4079749145554

BESKRIVELSE

Thomasevangeliet er en samling utsagn av Jesus. Teksten er fra et papyrushåndskrift som ble funnet i 1945 ved Nag Hammadi i Øvre Egypt, sammen med 12 andre håndskrifter. De 13 håndskriftene inneholder i alt 52 religiøse eller filosofiske tekster fra oldtiden. Man mener at Thomasevangeliet i sin nåværende form er blitt til omkring år 100, men at deler av den er eldre. Skriftet består av en rekke utsagn og liknelser av Jesus. Noen kjenner vi fra Det nye testamentet, andre er ukjente. Søren Giversen er professor, dr. theol. Ved Århus universitet, og har i mange år beskjeftiget seg med Thomasevangeliet. Han har oversatt teksten direkte fra koptisk, som er et gammel egyptisk språk, til dansk. Thomasevangeliet, som nå for første gang foreligger på norsk, er en begivenhet. Språket er så opprinnelig og direkte i formen at det gir en ny opplevelse av det kristne budskapet. Det er samtidig en tekst - som uansett tro - har noe å fortelle nåtidsmennesket om det å være menneske.

Blant tekstene i Dødehavsrullene finnes de eldste eksisterende kopiene av bøkene i Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet). Thomasevangeliet består av 114 sitater av Jesus. Forskere mener at det er nedskrevet på gresk rundt år 50, altså en førstehåndsbeskrivelse av Jesus gjennom de ord han sa.

Det finnes flere bøker som kalles evangelier. Hvorfor ble ikke disse en del av Bibelen? I denne filmen forklarer Stefan Gustavsson hva som er forskjellen på Bibelens evangelier og de andre. VisdomsordBåde Q og Thomasevangeliet er utsagnsevangelier, de består av Jesu ord uten noen fortellingsramme eller situasjonsbeskrivelse.

RELATERTE BØKER