Språk og historie

Språk og historie - Tore Janson | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Tore Janson
DIMENSJON
6,45 MB
FILNAVN
Språk og historie.pdf
ISBN
4150351720462

BESKRIVELSE

Hva er egentlig et språk? Fantes det flere språk tidligere? Hvor lenge har det eksistert språk? Når ble norsk et eget språk? Kommer de små språkene i verden til å leve videre, eller vil alle mennesker i verden snakke engelsk eller kinesisk om 200 år? Boka tar leseren med på en oppdagelsesreise som begynner for et par millioner år siden og strekker seg langt inn i framtida. Vi starter da menneskene på jorda var jegere og sankere. Ingen vet akkurat når språkene oppstod, men i minst 40 000 år (og kanskje veldig mye lenger) tror man det har eksistert minst like mange og like avanserte språk som nå. Underveis ser vi nærmere på en del store og kjente språk, som gresk, latin, italiensk og engelsk. Mange små og ukjente språk er også omtalt, som khoisanspråket som snakkes i Kalahariørkenen og kreolspråk fra Vestindia. Hvert språk har sin historie og sin skjebne. Tore Janson har skrevet flere bøker, på norsk foreligger fra før Latin. Kulturen, historien, språket (2004), som har solgt i store opplag og blitt utgitt i en rekke land og Romerinner og romere. Livet i Romerriket (2006). Janson har vært professor i latin ved Universitetet i Gøteborg og også undervist ved University of California.

I dag er de forskjellige språkene norsk, svensk, dansk, færøysk og islandsk.Til sammen har i overkant av 20 millioner mennesker et nordisk språk som sitt morsmål. De nordiske språkene kalles også for skandinaviske språk, selv om dette begrepet av og til ... SPRÅK: LITTERATUR: KUNST: HISTORIE: 12500-9000 fKr : Enkle dyretegninger på fjellvegger (N-Norge) De første menneskene i Norge: 3000-500 eKr: URGERMANSK: 2500 fKr -200 eKr: Germansk innvandring til Skandinavia.

Samene har status som urfolk i Norge, og samisk språk har derfor sterkere beskyttelse i lovverket enn andre minoritetsspråk. Historie er studiet av fortiden, hovedsakelig den menneskelige historien som er basert på skriftlige kilder, men tiden fra før skriftlige kilder eksisterer som kalles for forhistorie omfattes også av historiefaget med de begrensninger det omfatter. I generell mening omfatter historie vitenskapelige og arkeologiske oppdagelser om fortiden.

RELATERTE BØKER