Moderne gjennombrudd og sammenbrudd

Moderne gjennombrudd og sammenbrudd - Lars August Fodstad | Ridgeroadrun.org Les boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Lars August Fodstad
DIMENSJON
5,73 MB
FILNAVN
Moderne gjennombrudd og sammenbrudd.pdf
ISBN
2553347748082

BESKRIVELSE

Alexander L. Kielland regnes som en av Norges fremste representanter for litterær realisme og den såkalte gjennombruddslitteraturen mot slutten av 1800-tallet. I Jacob (1891) møter vi imidlertid en hovedperson som både truer med å sprenge den realistiske romanformen og legge modernitetens fremskrittsoptimisme i grus. I Gjennombrudd og sammenbrudd utforskes Kiellands siste roman i lys av samtidens forestillinger om kultur og dannelse, masse og elite, markedsøkonomi og demokrati. Den tematiske analysen kombineres deretter med en undersøkelse av den litterære formen Kielland utvikler mot slutten av forfatterskapet. Med Jacob kan det synes som om det moderne gjennombrudd får sitt sammenbrudd - både estetisk og ideologisk. En utforsking av denne ene romanen blir derfor utgangspunkt for en mer omfattende diskusjon - om Kiellands forfatterskap, om litterær realisme, og om modernitetskritiske tendenser som peker fra Kiellands tid og frem mot vår egen.

Hvilket land Souleyman returnerer til etter sommerens turne og internasjonale gjennombrudd er usikkert. Boken er en skjønnlitterær skildring av et psykisk sammenbrudd: Hovedpersonen vil fortelle om angsten sett innenfra. Den er ikke rettet spesielt mot leger, men kan leses både for forøket empati med pasienter som er "blåst vindskeive", og som en allmennmenneskelig litterær opplevelse. Fra sammenbrudd til gjennombrudd - jeg er i gang.

Før har jeg konsekvent tolket følelsene av muskelsvikt, kvalme og hjerteinfarkt under trening som et tydelig signal om å slenge inn håndkleet. Denne uken var ikke det noe alternativ. Det moderne gjennombrudd og kulturkampen i Danmark ...

RELATERTE BØKER