Hva er da et menneske?

Hva er da et menneske? - Karsten Alnæs, Notto R. Thelle | Ridgeroadrun.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Karsten Alnæs, Notto R. Thelle
DIMENSJON
11,3 MB
FILNAVN
Hva er da et menneske?.pdf
ISBN
6459281089076

BESKRIVELSE

Gjennom to år brevveksler agnostikeren Karsten Alnæs og teologen Notto R. Thelle om temaer hentet fra Jesu lignelser. Lignelsene berører dem uventet sterkt. I samtalene bringes det inn referanser fra historie, litteratur, kunst, filosofi og psykologi og ikke minst - egne erfaringer. Slik blir brevene også personlige og direkte. Ingen eier Jesu lignelser. De berører mennesker på tvers av alle grenser - kultur, språk, religion og nasjonalitet - og har et universelt språk som er beslektet med all god kunst. Om Jesus kom fra Gud, som det heter i kristen tradisjon, kommer hans guddommelighet først og fremst til uttrykk i hans dype menneskelighet. Slik den også gjør det i lignelsene. Karsten Alnæs er forfatter, historiker og journalist og beskriver seg som en agnostiker som finner deler av kristendommen meningsløs, deriblant troen på Jesus som sonoffer, på Jesu fysiske oppstandelse og på nattverden som en inngang til en mystisk deltakelse i offerhandlingen. Men han understreker at han er fascinert av opprøreren Jesus en mann som bryter med normene, som egger til motstand og vekker anstøt - dessuten var Jesus en mann som i uvanlig grad var omgitt av kvinner! Notto R. Thelle er professor i teologi ved Universitetet i Oslo og har gjort noen av sine viktigste livserfaringer gjennom mange års nærkontakt med buddhisme og østlig spiritualitet i Japan. Møtet med Østen har både inspirert og utfordret hans forståelse av kristendommens fortellinger. Selv om man har lest og hørt lignelsene utallige ganger, må det være mulig å lese dem igjen «for første gang», med «beginners mind», som en japansk buddhist formulerte det.

Av småbarns og spedbarns munn har du reist deg et vern mot dine fiender for å stanse hver motstander som vil ta hevn. Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingrer, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske, siden du kommer det i hu, Styrk da vår tro! Tenn håp i vårt sinn, med alle de goder vi har.

Gud kan umulig se meg eller bry seg om meg og mitt. Hva er da et menneske? Spørsmålet er hentet fra Salmenes bok. Undringen over oss selv er eldgammel - og oppstod lenge før vi begynte å snakke om humanisme, et begrep som kom med det moderne, da tanken om menneskets egenverdi og verdighet vokste fram, men også forpliktelsen knyttet til våre liv. Hva er da et menneske? Først var det klussing med abortloven, så regjeringssamarbeid med Frp, deretter støtte til homoterapi, og til slutt: angrepet på miljøbevegelsens menneskesyn.

RELATERTE BØKER