Begrepet om det politiske

Begrepet om det politiske - Carl Schmitt | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Carl Schmitt
DIMENSJON
7,90 MB
FILNAVN
Begrepet om det politiske.pdf
ISBN
7467884334605

BESKRIVELSE

Begrepet om det politiske er en av statsvitenskapens mest omstridte bøker - en klassiker fra det 20. århundrets politiske teori, ført i pennen av "Det tredje rikets kronjurist". Hva slags skrift er dette? En iskald analyse av det som er? En eksistensialistisk oppblåsning av krigens grusomhet til politikkens vesen? Grunntanken er at det er skillet eller distinksjonen mellom venn og fiende som kjennetegner det politiske, at alle politiske handlinger kan føres tilbake til dette. Dermed blir det å bestemme fienden, en mulig krigsmotstander, det politiskes grunnleggende operasjon. Blir noen definert som fiende, er krig - fysisk kamp på liv og død mellom kollektiver - alltid en reell mulighet. Carl Schmitts teorier var beryktet i sin samtid og provoserer i dag, men er de blitt mindre aktuelle? Det politiske, det potensielt voldelige skille mellom oss og de andre, henter gjerne sin kraft fra de forskjelligste motsetninger - religiøse, økonomiske, etniske, etiske, estetiske. Koker slike motsetninger opp til et visst intensitetsnivå, hvor fiendskap oppstår og krig er mulig, da har vi å gjøre med politikk i den primære betydning av uttrykket, ifølge Schmitt. Man kan være uenig med ham i denne definisjonen; men hvem kan nekte for at analysen har aktualitet i en verden der konflikt-eskalering og nye fiendebilder er blitt en del av hverdagen?

Man kan for eksempel legge en snever politikkdefinisjon til grunn, men mene at forhold som i dag faller utenfor, som for eksempel hvilke aviser som selges, burde være en del av politikkbegrepet, slik at spørsmålet ble underlagt en politisk institusjon. Begrepet «populisme» blir stadig mer populært. På visse måter, er det noen som bruker begrepet synonymt med demagogi.

Erna Solbergs regjering, også kalt Høyre-Frp-regjeringen eller den «blåblå» regjeringen, tiltrådte den 16. oktober 2013. Men mange vil bestride om det er en udelt positiv konsekvens; både på grunn av miljø, og skjev fordeling av den økonomiske veksten.

RELATERTE BØKER