Sorte enker - er de giftige?

Sorte enker - er de giftige? - Åsebrit Sundquist | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Åsebrit Sundquist
DIMENSJON
12,41 MB
FILNAVN
Sorte enker - er de giftige?.pdf
ISBN
8921738372362

BESKRIVELSE

Døra til den lille kafeen i Laguna Pueblo, New Mexico, ble plutselig revet opp, og to menn stormet inn. De hadde masker, men man kunne se at de ikke var indianere, men hvite. En av dem pekte på Francesco og James, og skrek: «Dere to går bort i hjørnet der. Vi vil prate med dere. Resten forlater kafeen, ellers blir dere skutt». Alle utenom Francesco og James løp ut, men de så seg urolig tilbake på de to vennene sine. Etter en stund hørte de fire skudd. De maskerte mennene kom løpende ut, forsvant inn i en sølvfarget bil, og kjørte i vill fart ut av puebloen. Da Marie, Simon og Felipe styrtet tilbake inn i kafeen, fikk de se et gruoppvekkende syn. Francesco og James lå på gulvet, blodige, og døde. Ansiktene dere var blitt maltraktert, munnene malt mørk røde, og kinnene og pannen hadde fått sorte striper. Politisjef Maurice Mendoza fra politiet i Laguna og Acoma, og sjef for mordkommisjonen Peter Yorke og hans detektiv Ana Gonzales ved politiet i Albuquerque, har fått en vanskelig sak. Den viser seg også å kanskje ha en sammenheng med en voldtekt av en ung indiansk kvinne og senere mordet på en hvit kvinne. Er motivet for disse forbrytelsene personlig, eller er det en «hate crime», hat mot en annen rase, religion, eller gruppe? Ligger hat mot indianere generelt bak disse forbrytelsene, og er forbryterne hvite? Personene i boka kommer fra de tre kulturene i New Mexico, den indianske, den latinamerikanske, og den hvite.. Om forfatteren Åsebrit Sundquist har hovedfag i engelsk og er Dr. philos. i litteraturvitenskap, fra Oslo Universitet. Hun har publisert fire fagbøker og mange artikler om indiansk, latinamerikansk og samisk skjønnlitteratur. Alle de fire bøkene og artiklene er skrevet på engelsk. I 2014 kom hennes første bok på norsk, «Fire kvinner og noen forbrytelser i New Mexico» (Kolofon Forlag).

Begge edderkopper er funnet i Nord-Amerika, og er de eneste edderkopper i den regionen som konsekvent viser seg å være skadelig for mennesker. Mange skadedyrbekjempelse selskaper har utviklet spray som du kan bruke til å drepe disse edderkoppene fra trygg avstand. Giftkjeks og piggeple, som er blant de giftigste villplantene i floraen vår, har for eksempel både vond lukt og smak.

I listen over finnes informasjon om et lite utvalg av både ufarlige og giftige planter. Når erantis er afblomstret, skyder stilkene, og der udvikles frø i kapslerne. En dag brister kapslerne, og frøene drysser ud på jorden Giften i erantis virker ligesom de giftige stoffer i julerose.

RELATERTE BØKER