Gravskrifter

Gravskrifter - Bjørn M. Moen | Ridgeroadrun.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på ridgeroadrun.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Bjørn M. Moen
DIMENSJON
10,86 MB
FILNAVN
Gravskrifter.pdf
ISBN
7218061419181

BESKRIVELSE

Gravskrifter er ingen dyster bok, men et velskrevet, gripende, kunnskapsrikt og fascinerende essay som innvier leseren i et utvalg representative inskripsjoner hentet fra norske kirkegårder i perioden 1800-2011. Avstanden er tilsynelatende stor mellom inskripsjonene "Forfremmet til herligheten" og "Rock on, Petter", men begge uttrykker respekt for avdøde og finnes på norske gravsteiner. Langt de fleste eksemplene er hentet fra gravsteiner fra forrige og nåværende århundre, og i sine refleksjoner over gravskriftene viser forfatteren hvordan inskripsjonene ikke bare er uttrykk for respekt, savn, sorg og forhåpning, men også forteller om samfunn i utvikling og forandring, sosialt, politisk, religiøst, kulturelt. Selv om tradisjonene veier tungt, er dagens gravskrifter mindre ensartete enn tidligere; de er flerkulturelle og uttrykk for et stadig mer sekulært samfunn. Også i sorgen kan vi møte glimt av lys og humor, for eksempel "Fotball er gøy!". Gravskrifter er et pionerarbeid, en slik fullverdig bok for et allment publikum finnes ikke på norsk fra før. Bjørn M. Moen (f. 1970) har tidligere utgitt to samlinger med gjendiktninger av tyske lyrikere og publisert artikler om litterære tema i ulike tidsskrifter. Gravskrifter er hans debutarbeid som selvstendig forfatter.

Moster kirke ligger på flaten nedenfor den såkalte Vetahaugen nord for kirken - en fjellformasjon som inneholder kalkstein. Det er spor etter brudd flere steder, noe som har bidratt til å omforme terrenget, både nord for kirken og lengst i sør hvor et område med tidligere spor etter kalkbrudd er blitt utplanert og tatt i bruk som ny kirkegård. Bokvennen forlag sparker i gang enda en velkommen serie med gjendiktninger, og åpner nå for muligheten til å gjøre seg kjent med «Nye tendenser».

Moen presenterer et utvalg inskripsjoner fra norske kirkegårder i perioden 1800-2011. Det viser hvordan gravskrifter i tillegg til å uttrykke respekt, savn og sorg, også forteller om et samfunn i utvikling.

RELATERTE BØKER